Jan-Paul Rosenberg

 

Jan-Paul Rosenberg is oprichter en directeur van Stichting Achterland in Zeist. Zijn poëzie verscheen in uiteenlopende literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 2018 was hij de winnaar van de negende editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. In 2020 won hij de Poëziewedstrijd van de stad Oostende en werd genomineerd voor de elfde editie van de Poëzieprijs Melopee. In 2022 werd hem de Rob de Vosprijs toegekend. Sinds 2023 is hij stadsdichter van Zeist.

Als performer werkte Rosenberg mee aan poëzieavonden in Branoul, Perdu en ’t Einde van de Wereld en aan de 1000 dichters marathon. Hij is aangesloten bij de Schrijverscentrale en de Speakers Academy en ontwikkelt concepten die een brug slaan tussen poëzie, visuele kunsten en muziek, zoals voor het festival Zomer op Schokland en de Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs, maar ook binnen autonome samenwerkingsverbanden à la Space whale.

Rosenbergs bundel Laatste foto van de vrede verscheen in 2022 bij De Arbeiderspers. Een van de gedichten daaruit is de tekst van een nummer van 3eilanden. De bundel kreeg een eervolle vermelding van de jury van de C. Buddingh’-prijs 2023 en lovende kritieken in onder meer Awater, Nederlands Dagblad en Poëziekrant.

Adres

Laan van Cattenbroek 53
3703 BJ Zeist